Kuchnia

na osłodę

SKŁADNIKI NA DOMOWY BUDYŃ:

2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła lub margaryny
laska wanilii (opcjonalnie)

DODATKOWO:

ok. 300 g truskawek lub innych owoców

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem do miseczki. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kawałki, smalec, żółtka, sól oraz cukier waniliowy. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Można też wszystko włożyć do malaksera i posiekać, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Ciasto przekładamy na folię spożywczą i tworzymy kulkę. Wkładamy do lodówki na min. 1 godz. Po tym czasie foremki wylepiamy dosyć cienko ciastem. Nakłuwamy i wkładamy na pół godziny do lodówki. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 12 min do lekkiego zarumienienia. Babeczki prosto z piekarnika lekko upuszczamy i wykładamy jeszcze gorące. Zostawiamy do wystudzenia.

1 1/2 szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem, laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wydrążamy nożem. Ziarenka wanilii przekładamy do mleka. Pozostałe mleko dokładnie mieszamy z żółtkiem oraz przesianymi mąkami. Gorące mleko zestawiamy z ognia i energicznie mieszając wlewamy mieszankę z zimnego mleka. Ponownie przekładamy na ogień, cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż budyń będzie gęsty. Przykrywamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Babeczki napełniamy budyniem i dekorujemy truskawkami lub owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation