Kuchnia

Piknik JEDZENIE

mini Pizza

skladniki na ciasto

250ml letniej wody
7g suchych drozdzy
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka soli
350g maki pszennej typ 550 (ja dalam 200g maki pszennej i 150g maki pszennej razowej)
1 lyzka oliwy z oliwek

wykonanie:
Drozdze rozrabiamy z lyzeczka cukru i 50 ml letniej wody. Odstawiamy na 15 minut zeby ruszyly.
Make mieszamy ze sola, dodajemy do niej zaczyn drozdzowy, reszte wody i oliwe z oliwek. Wszystkie skladniki laczymy ze soba. Na stolnicy wyrabiamy ciasto przez okolo 4 minuty, bedzie dosc lepkie.
Odkladamy ciasto do miski nasmarowanej oliwa, przykrywamy folia spozywcza i odstawiamy do wyrosniecia na 30 minut.
Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto przez 2 minuty. Ciasto nalezy rozwalkowac dosc cienko i przelozyc na blache nasmarowana oliwa.
W przypadku mnini pizzy ciasto nalezy rozwalkowac na grubosc okolo 0,5 cm i wyciac krazki. Z tej porcji ciasta mi wyszlo okolo 27 malych placuszkow.
Na ciasto nakladamy sos pomidorowy i ulubione dodatki.
Duza pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20-25 minut, a mini pizze okolo 15 minut.

Skladniki na sos pomidorowy:

2 lyzki koncentratu pomidorowego
1 zabek czosnku - drobno posiekany
1 lyzka wody
ziola - oregano, tymianek, bazylia
sol, pieprz i odrobina cukru do smaku

Wszystkie skladniki mieszamy ze soba i pozostawimy na pare minut by sos sie przegryzl.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation