Kuchnia

Piknik JEDZENIE

Ciasto z rabarbarem i kruszonką


Składniki na blachę 32x22cm: - 3 jajka - 1 szklanka cukru - cukier waniliowy - pół szklanki oleju - pół kg mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego - ok 35 dag owoców (u mnie obrany i pokrojony rabarbar)
Kruszonka: - 50 g masła - 10 łyżek mąki - 4 łyżki cukru - cukier waniliowy (16 g)
Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, następnie, ciągle ubijając, powoli dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy wszystko się połączy, po kolei dodajemy żółtka. Do całości dodajemy olej , delikatnie mieszając. W oddzielnym naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę z proszkiem dodawać do ciasta na zmianę z maślanką, ciągle miksując. Przygotowujemy kruszonkę, mieszając wszystkie składniki i wyrabiamy między palcami. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch równomiernie wykładamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 1 godziny, w temperaturze 180 st. do tzw. suchego patyczka. Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation