Kuchnia

Piknik JEDZENIE

Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym

Kefty z grilla z sosem miętowym

na 8-10 sztuk
na podstawie przepisu z książeczki Kuchnie świata Gazety Wyborczej

Składniki:
500 g mięsa wołowego (np. łaty wołowej) lub jagnięciny
1 cebula
3-4 gałązki pietruszki
2-3 gałązki kolendry
1-2 gałązki mięty
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1/2 łyżeczki ras-el-hanout
1 łyżeczka mielonej papryki (u mnie ostrej)
sól, pieprz
sos miętowy: 2 łyżki drobno posiekanych listków mięty wymieszać z 6 łyżkami jogurtu naturalnego
dodatkowo: długie wykałaczki lub metalowe szpadki

Przygotowanie:
Mięso oczyść i pokrój na kawałki, włóż do pojemnika robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę. Przełóż na talerz.
Do pojemnika robota włóż cebulę pokrojoną na kawałki oraz świeże zioła i posiekaj je na drobno. Ponownie włóż mięso do pojemnika robota, dodaj wszystkie przyprawy, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj, aż wszystko się połączy. Przełóż masę do miski i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Jeżeli używasz drewnianych wykałaczek, namocz je wcześniej w wodzie.
Uformuj z masy mięsnej owalne pulpety i nadziej je na wykałaczki lub szpadki. Pomaga zwilżenie dłoni wodą lub olejem.
Grilluj kefty na grillu ogrodowym, w piekarniku pod górną grzałką lub na patelni grillowej, odwracając, aby usmażyły się z każdej strony. Podawaj z sosem miętowym i chlebem. Możesz je też włożyć do podgrzanych chlebków pita z dodatkiem świeżych warzyw i sosu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation