Kuchnia

Piknik JEDZENIE

Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką
Co kupić
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
200 ml letniej wody
50 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka posiekanego bardzo drobno rozmarynu
2 łyżeczki soli
mak do posypania paluchów
oliwa do posmarowania paluchów
opakowanie szynki szwarcwaldzkiej

Jak zrobić
poziom: średni porcji: 4 czas: 50min
Przygotowanie
Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy letnią wodę, cukier, sól, olej i drożdże oraz czosnek i rozmaryn. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do miski, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na mniej więcej kwadrans, żeby odpoczęło i nieco podrosło.
Wyjmujemy ciasto z miski, odrywamy po kawałku i na wysypanym mąką blacie lub stolnicy formujemy dłonią dość cienkie paluszki. Układamy je na blaszce do pieczenia, wyłożonej pergaminem. Każdy paluch smarujemy oliwą i posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Jak podawać
Upieczone grissini studzimy, nawijamy na końcówki po kawałku szynki szwarcwaldzkiej.
Grissini najlepiej smakują podane z dipami lub jako dodatek do zupy, np. cebulowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation