Inne

Dieta

Lasagne LOW CARB bez makaronu

Składniki:

jedna spora cukinia
300 g mielonego mięsa z piersi indyczej
1/4 dużej czerwonej papryki
1/4 dużej żółtej papryki
puszka pomidorów
mała puszka koncentratu pomidorowego
6 ząbków czosnku
jedna spora czerwona cebula
kulka mozzarelli light (8,5% tłuszczu)
150 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
jedno żółtko
łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
sól, pieprz, zioła prowansalskie, świeża bazylia, chilli, pieprz cayenne


Cukinię pokroić w płaty. Jak widzicie, słabo mi to wyszło, mimo ostrych noży. Warto to zrobić bardzo dokładnie, by nie było żadnych prześwitów w plastrach, smaku to nie zepsuje, ale kwestia estetyki też się liczy :) Ułożyć je na kratce do pieczenia ,posolić i popieprzyć i upiec w 200 stopniach aż lekko zmiękną.

Cebulę drobno posiekać, paprykę pokroić w kwadraty lub prostokąty, 4 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.

Na łyżce oliwy z oliwek podsmażyć szybko czosnek, ale nie za długo, bo stanie się gorzki. Dodać cebulę i papryki, wszystko podsmażyć aż cebula się zeszkli, a papryka lekko zmięknie.

W tym czasie pokroić garść liści świeżej bazylii.

Do podsmażonych warzyw dodać mięso, lekko je podsmażyć, zalać pomidorami w puszce, dodać koncentrat. Przyprawić dużą ilością ziół prowansalskich, solą, pieprzem, pieprzem cayenne, chilli, świeżą bazylią, można też dodać np rozmaryn, czy sól ziołową. Wszystko dokładnie wymieszać i zredukować co jakiś czas nadal mieszając.

Przygotować sos beszamelowy light : wymieszać jogurt grecki ( u mnie z obniżoną zawartością tłuszczu) z żółtkiem, 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę, solą i pieprzem, odstawić na minimum 30 minut. Nie można zastąpić tego jogurtu, jogurtem 0%, bo stanie się kwaśny.

Na dno naczynia żaroodpornego położyć upieczone płaty cukinii, na to mięso mielone i sos beszamelowy. U mnie wyszły 3 warstwy, pod koniec na sos beszamelowy ułożyłam pokrojony w plastry ser mozzarella. Lasagne należy zapiekać w temperaturze około 160 stopni przez 30 minut. Smacznego!


Wartość kaloryczna całej lasagne: 1130 kcal
Białko: 100 g
Tłuszcze: 45 g
Węglowodany: 92 g

Wartość kaloryczna dla 1 porcji: 282,5 kcal
Białko: 25 g
Tłuszcze: 11,25 g
Węglowodany: 23 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation