Inne

Dieta

Lekkie gołąbki z młodej kapusty

SKŁADNIKI na 4 gołąbki:
250 g mielonego mięsa z indyka
1 woreczek brązowego ryżu (125g) np. Kupiec
1 białko jaja
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, czosnek, oregano
kilka dużych liści młodej kapusty
2 puszki pomidorów

Brązowy ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie pozostawiając go lekko twardym (ok. 20 minut). Odcedź i ostudź.
Liście kapusty umyj i przelej na sicie gorącą woda by zmiękły. Delikatnie ostrym nożem odetnij zgrubienia.
Mięso z indyka wymieszaj z ryżem, białkiem i przyprawami. Odstaw na kilka minut.
Rozłóż liście kapusty na desce. Z mięsa mokrymi rękami uformuj klopsy i układaj na kapuście. Zawiń je w kopertę.
Pomidory w puszce zmiksuj blenderem - możesz dodać trochę bulionu warzywnego jeśli sos jest bardzo gęsty.
W głębokim garnku połóż na dnie 2-3 duże liście kapusty i układaj na niej gołąbki. Tak przygotowane zalej sosem pomidorowym i duś pod przykryciem do miękkości - około 30 minut.
Po ugotowaniu wyjmij gołąbki i dopraw sos solą, pieprzem, cukrem i ulubionymi przyprawami (bazylia, oregano). Możesz go zagęścić mąką ziemniaczaną lub śmietaną (osobiście uważam że to zbędne) :)

Gołąbki podawaj polane sosem pomidorowym.
Do gołąbków polecam surówkę z młodej kapusty z tego przepisu.

Smacznego :)


1 porcja ( 1 gołąbek) zawiera średnio:

energia: 178 kcal
białko: 16,25 g
węglowodany: 29,4 g
błonnik: 4,60 g
tłuszcze: 1,21 g
cholesterol: 30 mg
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation