Inne

Dieta

Dietetyczna rolada z kurczaka ze szpinakiem

Składniki:
500g piersi z kurczaka
1 jajko
1 cebula
150g szpinaku (świeżego)
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka czerwona,czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka (do smaku)
Surową pierś z kurczaka wraz z cebulą zmielić.
Do mięsnej masy dodać jajko.
Do smaku dodać dól, pieprz, paprykę, czosnek granulowany i przyprawę do kurczaka.
Mięsną masę podzielić na dwie części.
Szpinak wraz z czosnkiem również zmielić.
Zmielony (zblendowany) szpinak połączyć z połową mięsnej masy (można tą część jeszcze mocniej doprawić przyprawami).
Na blacie rozłożyć dość długi kawałek folii spożywczej.
Folię należy skropić wodą.
Połowę masy mięsnej (bez szpinaku) równo rozsmarować na folii, tworząc prostokąt.
Na mięsnym prostokącie rozsmarować zieloną część masy ze szpinakiem.
Pomagając sobie folią spożywczą, całość zwinąć w roladę.
Dwa końce folii spożywczej mocno zawiązać.
W sporym garnku zagotować wodę.
Zawiniętą w folię roladę włożyć do gotującej się wody.
Mięso gotować 20 minut w osolonej wodzie.
Gotową roladę wyciągnąć, wyjąć z folii, pokroić na plastry.
Roladę podawać na ciepło lub jako wędlinę na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation