Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Moje Dietetyczne Fanaberie: Kakaowe biscotti

Kakaowe ciastka śniadaniowe z kandyzowaną skórką pomarańczy
Przepis na około 25 ciastek

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej typ 500
2 łyżki otrębów
1,5 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
80 g kandyzowanej skórki pomarańczy
40 g suszonych daktyli
45 g cukru pudru
wanilia (lub aromat waniliowy)


W misce roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli.

Daktyle kroimy na mniejsze kawałki i wraz z resztą składników dodajemy do jajek i zagniatamy ciasto, które będzie bardzo twarde.

Gotową masę formujemy w długi wałek szerokości około 5 cm i mniej więcej 3 cm grubości, kładziemy go na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 25 minut.

Po upływie tego czasu wyciągamy blaszke i studzimy ciasto, które następnie kroimy w talarki o grubości około 1 cm, po czym rozkładamy je na płasko na papierze i wkładamy ponownie do piekarnika na 7 minut po czym obracamy ciasteczka i pieczemy kolejne 7 z drugiej strony.

Przed schowaniem ciastek do puszki lub słoika należy pozwolić im całkowicie wystygnąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation