Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Moje Wypieki | Muffiny potrójnie czekoladowe



Mogłoby się wydawać, że muffinki całkiem jak 'chocolate chip muffins' Nigelli. Jednak ciasto z dodatkiem śmietany ma zupełnie inną strukturę, jest bardziej sprężyste, po prostu inne. A w smaku również bardzo dobre :). Dlatego czasem je piekę dla odmiany. Przepis pochodzi z 'Everyday muffins & bakes'. Polecam do przetestowania :)

Składniki na 12 sztuk:

225 g mąki pszennej
25 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
100 g białej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
2 duże jajka
300 ml kwaśnej śmietany
150 g brązowego cukru
85 g masła, roztopionego

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, masło. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać czekoladę, wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation