Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki na sernik na zimno (tortownica 22 cm):
Masa serowo-marcepanowa:
1 kg twarogu zmielonego półtłustego (lub np. twarogu sernikowego z wiaderka)
200 g masy marcepanowej*
200 g cukru pudru
3 łyżki żelatyny w proszku
1/4 szklanki zimnej wody
1/4 szklanki gorącej wody
+
ok. 10 dorodnych truskawek

Spód sernika na zimno:
100 g ciastek owsianych lub biszkoptów
2 łyżki płatków owsianych
60 g masła

* masę marcepanową możemy zastąpić puszką mleka kokosowego

Wykonanie sernika na zimno:
Do misy kruszymy ciastka, dodajemy płatki owsiane i masło. Miksujemy na jednolitą masę.
Powstałym ciastem wyklejamy dno torownicy, wyrównujemy wierzch mocno dociskając do formy.

Do miseczki wsypujemy żelatynę, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Po 10 minutach wlewamy 1/4 szklanki gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Masę marcepanową ucieramy z cukrem stopniowo dodając twaróg.
Do płynnej jeszcze żelatyny dodajemy łyżkę masy serowo-marcepanowej, mieszamy i czynność powtarzamy.
Następnie „rozcieńczoną” żelatynę przelewamy do masy sernikowej, miksujemy do połączenia składników.

Truskawki kroimy na połówki, układajmy na krawędzi tortownicy, masę serową przelewamy do formy, wyrównujemy wierzch w razie potrzeby poprawiamy położenie truskawek.
Sernik na zimno wkładamy do lodówki na 3-4 godziny lub na całą noc.

Smacznego :) Sernik na zimno z truskawkami i marcepanem |
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation