Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Smaki Alzacji : Mini torciki Schwarzwaldzkie

Mini torciki Schwarzwaldzkie
mojego przepisu

Składniki na ciasto: na 6 szt

2 jaja
1 łyżka octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
50g gorzkiej czekolady ( użyłam 60% )
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru


Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z cukrem. Do żółtek dodać ocet oraz sodę ( uwaga wytwarza się piana i żółtka pęcznieją ). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Do żółtek dodać ubite białka i delikatnie przemieszać, powolutku dosypywać mąkę wymieszaną wcześniej z kakao, na końcu dodać czekoladę. Przełożyć ciasto do foremki muffinowej i piec w temperaturze 180' przez około 20 minut lub do suchego patyczka.

Składniki na nadzienie:

250 ml śmietanki kremówki 36%
1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wody
2 łyżki cukru pudru
1/2 słoiczka konfitury z wiśni
1 słoiczek 200g wiśni w spirytusie
odrobina czekolady startej do dekoracji
6 kandyzowanych wiśni w syropie


Upieczone, ostudzone blaty pod mini torciki przekroić na pół by otrzymać spód pod torcik.
Każdy z nich nasączyć spirytusem z wiśni, nałożyć po łyżeczce konfitury wiśniowej oraz wiśni w spirytusie tyle ile się nam zmieści na jednym blacie ( u mnie 6 szt )
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i wymieszać ponownie. Żelatynę roztopić w gorącej wodzie, ostudzić, dodać do śmietanki. Położyć na każdym torciku po dużej łyżce śmietany, następnie resztę pozostałego ciasta z blatów pokruszyć na wierzch śmietany, ułożyć kolejną warstwę wiśni ( tym razem mniej ) i posypać startą czekoladą. Na koniec wcisnąć po jednej kandyzowanej wisience i włożyć na godzinę do lodówki.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation