Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Przepis na piernik staropolski, piernik dojrzewający – I etap |

Piernik staropolski piekę po raz pierwszy, zawsze przerażała mnie długa lista składników i wizja 5 tygodniowego czasu dojrzewania ciasta w lodówce. Wbiłam sobie do głowy, że to jest zbyt skomplikowane i trudne w wykonaniu. Nic bardziej mylnego.

Zapraszam na przepis na piernik staropolski z bloga Basi, delikatnie zmodyfikowałam przyprawy – dodałam anyż, czarny pieprz i ziele angielskie.

Etap I
Składniki na piernik:
(na 2 duże pierniki)
500 g miodu np. lipowego (użyłam spadziowego)
400 g cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 jaja
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
60 g gotowej przyprawy do piernika (takiej bez mąki i innych ulepszaczy)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego anyżu
szczypta mielonego pieprzu i ziela angielskiego

+ dodatkowo (Etap II)
2 słoiki powideł śliwkowych
1 kieliszek koniaku
200 g domowej masy marcepanowej* lub kupnej
1 kieliszek likieru pomarańczowego
200 g czekolady

* w przepisie na domową masę marcepanową pomijamy kakao

Przygotowanie ciasta na 5 tygodni przed świętami:
Miód, masło i cukier wkładamy do dużego garnka z grubym dnem.
Podgrzewamy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Doprowadzamy do wrzenia, chwilę gotujemy aż masa stanie się jednolita.
Odstawiamy do ostudzenia.

Do chłodnej masy dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i wszystkie przyprawy.
Ciasto dokładnie wyrobić aby nie miało grudek. Najlepiej użyć miksera bo ciasto jest bardzo gęste i klejące.
Ciasto na piernik przełożyć do naczynia z kamionki lub do szklanej miski.
Przykryć ściereczką, pokrywką i włożyć do lodówki na 5 tygodni.
Na 3-4 dni przed świętami upiec piernik.

Po dalszą część przepisu zapraszam za 4 tygodnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation