Kuchnia

Mięso, sałatki i nie tylko

Naleśniki po meksykańsku
Tego potrzebujesz:
- szklanka mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia

Sos:
- 1 kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- 2 marchwie
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 40 dag przecieru pomidorowego
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy
- łyżeczka ziół prowansal.
- oregano
- cukier
- sól
- pieprz
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 20 dag żółtego sera
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki
- szczypta chili lub pieprzu cayenne
- natka pietruszki

Przekąski
Sałatki
Przetwory
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Kuchnie świata
Gwiazdy gotują
Słownik kulinarny
Porady
Książki kucharskie

Polki.plPrzepisyDania głównePrzepis

Pin It

Naleśniki po meksykańsku
fot. A. Rogalski

Sposób przygotowania
1. Cebule i czosnek posiekaj, smaż 5 minut na oliwie. Dodaj startą marchew i mięso, smaż 10 min. Dodaj zioła, sól, pieprz i cukier. Wlej przecier, koncentrat pomidorowy i jedną puszkę pomidorów. Duś 40 min.

2.Do sosu dodaj osączoną i opłukaną kukurydzę oraz fasolę. Dopraw mieloną papryką, chili lub pieprzem cayenne. Duś 10 minut na wolnym ogniu.

3. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

4. Mleko wlej do dużej miski, wbij jajka, wsyp mąkę i szczyptę soli. Zmiksuj na gładkie ciasto. Na średniej patelni usmaż na oleju 8 cienkich naleśników. Gorące posyp serem, złóż i polej mięsnym sosem. Posyp natką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation