Kuchnia

Mięso, sałatki i nie tylko

Zupa cebulowa z grzankami

Składniki:
1,3 kg cebuli
50 g masła
50 g oliwy z oliwek
150 ml białego wytrawnego wina
1,5 l wywaru wołowego lub drobiowego
2 łyżki świeżego tymianku
sól, pieprz, cukier
Grzanki:
1 bagietka
200 g żółtego sera np. gouda
ew. świeży tymianek


Przygotowanie:
Cebule pokrój w piórka. W garnku rozgrzej masło z oliwą. Podsmaż cebule aż będzie ciemno złota, intensywna w zapachu. Na średnim ogniu zajmie to około 20-25 minut. Pamiętaj aby dość często mieszkać.
Po tym czasie wlej wino, pozwól mu odparować. Następnie wlej wywar, zmniejsz moc palnika na minimum, gotuj jeszcze 30 minut.Na końcu dodaj posiekany tymianek, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Przygotuj grzanki. Piekarnik rozgrzej do 200°C z funkcją grilla. Bagietkę pokrój w plasterki. Posyp drobno startym serem, może być wymieszany z tymiankiem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj aż będą rumiane, około 5 minut.
Zupę podawaj z grzankami. Jeżeli zostanie żółty ser, można nim dodatkowo posypać zupę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation