Kuchnia

Mięso, sałatki i nie tylko

Sandra bakes a party! :: Mini burgery z Jalapeño
Pozostając w duchu miniaturyzacji postanowiłam zrobić mini burgery. Takie smakołyki są świetną przekąską na przyjęciach fingerfoodowych. A do tego wszystkiego dodatek jalapeño! Każdy może użyć tyle papryczki ile lubi, dla mnie im więcej tym lepiej!
Polecam zrobić własne bułeczki, ale jeżeli nie masz na to czasu, oczywiście kupne też będą dobre. Pamiętaj w takim wypadku dostosować wielkość kotlecików do bułki. Te burgery są naprawdę wyśmienite i jestem pewna, że zrobisz nimi furorę na przyjęciu! W końcu kto z nas nie lubi burgerów? W dodatku mini
Składniki:
Bułeczki
20 g świeżych drożdży
3 łyżki + 1 szklanka mleka, lekko podgrzanego
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
2,5 łyżki masła, stopionego
1 jajko
Kotleciki
750 g mielonej szynki wieprzowej
1 mała cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, przetarty przez praskę
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki pesto z bazylii
10 krążków marynowanej papryczki jalapeño, drobno posiekanej
4 łyżki startego cheddara
1 jajko
Ponadto
pół ogórka świeżego
1 pomidor
ketchup albo Przysmak Denisa
wykałaczki
Sposób przygotowania:
www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl

Bułeczki
1. Zrób zaczyn drożdżowy. W małej misce połącz drożdże, 3 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę cukru. Przykryj ściereczką i odstaw na 10minut w ciepłe miejsce.
2. W misce od miksera połącz mąkę, 2 łyżki cukru i 1 łyżeczkę soli. Następnie dodaj szklankę mleka, masło, jajko oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto końcówką z hakiem albo ręcznie przez kilka minut.
3. Włóż wyrobione ciasto do miski, lekko spryskanej oliwą. Przykryj folią spożywczą i odłóż w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1godzinę.
4. Kiedy ciasto już wyrośnie przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i lekko wyrób, aby się nie kleiło.
5. Następnie podziel na dwie części (tak będzie łatwiej) i rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1cm.
6. Teraz przy pomocy pierścienia, wytnij kółka (u mnie o średnicy 6cm).
7. Połóż wszystkie wykrojone bułeczki na blasze do pieczenia, pozostawiając około 3cm wolnego miejsca z każdej strony.
8. Przykryj ściereczką i odłóż na 30minut, aby ciasto po raz drugi wyrosło.
9. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C i piecz około 15minut, aż bułeczki będą lekko złotego koloru.
10. Po wyjęciu z piekarnika, posmaruj bardzo cienką warstwą stopionego masła.
11. Odłóż na kratkę do ostygnięcia.www.sandrabakesaparty.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">www.sandrabakesaparty.pl

Kotleciki
1. Do dużej miski włóż wszystkie składniki i wymieszaj do uzyskania zwartej masy.
2. Uformuj małe kotleciki.
Aby mieć pewność, że wszystkie kotleciki będą miały taką samą wielkość, używam pierścienia, którego użyłam do robienia bułeczek. Połóż pierścień i delikatnie rozłóż w nim mięso, aby uformować idealne koło.

3. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotleciki przez około 2minuty z każdej strony, aby były lekko brązowe.
Burgery
1. Rozłóż bułeczki na blacie, każdą z nich delikatnie przekrój na pół.
2. Górną oraz dolną cześć posmaruj Przysmakiem Denisa.
3. Następnie na dolną część połóż kotlecik, na niego ogórek i kawałek pomidora.
4. Przykryj górną częścią bułeczki i wbij wykałaczkę.
5. Można podawać z ciepłym kotlecikiem, wtedy podgrzej go lekko w mikrofalówce.
Bardzo dobrze smakują również na zimno. W takim wypadku burgery można przygotować nawet kilka godzin wcześniej. Pamiętaj przykryć zrobione burgery, aby nie wyschły.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation