Kuchnia

Mięso, sałatki i nie tylko

Serowa rolada z warzywami

400 g sera gouda
200 g serka topionego
100 g miękkiego masła
2-3 ogórki konserwowe
3 jajka
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 puszki mieszanki groszku i kukurydzy Jamar
sól, pieprz
Ser umieszczamy w dużym, mocnym woreczku strunowym. Wkładamy do garnka z wrzącą wodą i odstawiamy na około 40 minut. W międzyczasie kilka razy obracamy ser (ja przekładałam ser we woreczku, bo od góry – tam gdzie zapięcie woreczka – ser nie chciał mi się równo roztapiać) oraz w razie potrzeby dolewamy do garnka gorącej wody.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.

Ogórki kroimy w drobną kostkę. Przekładamy na sito i pozostawiamy do odcieknięcia.

Pozbawione gniazd nasiennych papryki również kroimy w drobną kostkę.

Miękkie masło ucieramy razem z serkiem topionym. Dodajemy pozostałe pokrojone składniki oraz groszek i kukurydzę osączone z zalewy. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Miękki ser wyjmujemy z wody. Wyciągamy z woreczka i wałkujemy na cienki płat (około 0,5cm). Na serze rozprowadzamy farsz (jeden bok pozostawiamy pusty; podczas zwijania część farszu przemieści się na tą stronę). Zwijamy w roladę.

Roladę owijamy papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na całą noc. Schłodzoną kroimy na plasterki.

Podajemy schłodzoną, bo taka smakuje najlepiej.

Uwagi: Ogórki dobrze jest skroić jako pierwsze i pozostawić na sicie, a następnie lekko docisnąć papierem, by nie były zbyt mokre.

Serek topiony dobrze jest kupić dobrej jakości – nie powinien być zbyt miękki, mlaźgawy.

Podczas roztapiania sera w gorącej wodzie warto sprawdzać jej temperaturę. Mniej więcej w połowie czasu warto odlać część wody i uzupełnić wrzątkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation