Kuchnia

Mięso, sałatki i nie tylko

Czebureki z mięsem mielonym

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 1 i 3/4 szkl
* woda – 0,5 szkl
* sól – 1 szczypta
* masło – 1 łyżeczka
* małe jajko – 1 szt

FARSZ:

* mięso mielone wieprzowe – 125 g
* mięso mielone wołowe – 80 g
* cebula – 1 szt
* kefir – 3 łyżki
* pietruszka – 1`pęczek
* majeranek -1 łyżeczka
* sól, pieprz



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Wodę masłem i solą gotujemy, wsypujemy 1 1/3 mąki i dokładnie mieszamy.

Odstawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy jajko, mieszamy, wsypujemy resztę mąki.

Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy i odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki.

FARSZ:

Mięsa mieszamy, dodajemy posiekaną cebulę, pietruszkę oraz majeranek.

Wlewamy kefir i doprawiamy do smaku.

CAŁOŚĆ:

Schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy kawałek, wałkujemy na cieniutki, okrągły placek .

Na połowę nakładamy porcję farszu ( ok. 1 cm ), zamykamy drugą połową i zalepiamy pierogi.

Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony ( na rumiano ).

Podajemy gorące!

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation