Inne

dieta

DZIEŃ 3
Omlet z musem śliwkowym
2 jajka
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
5 łyżek mleka 2% tł.
1 łyżeczka oliwy z oliwek
150 g śliwek mrożonych
1,5 łyżeczki miodu naturalnego
Sól morska, cynamon

Śliwki rozmrozić, podgrzać w rondlu z dodatkiem cynamonu i miodu, gotować około 20 minut i zmiksować na mus. Jaja lekko ubić mikserem z dodatkiem małej szczypty soli, dodać mąkę i mleko i dokładnie wymieszać. Patelnię wysmarować oliwą i rozgrzać, wylać jaja, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem aż omlet zetnie się z wierzchu. Złożyć omlet na pół, ułożyć na talerzu i polać musem śliwkowym.

Żytnie tosty z pastą pomidorową
1 średni pomidor
5 listków świeżej bazylii
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
1 kromka chleba żytniego

Pomidora sparz we wrzątku. Z obranego ze skórki pomidora wyjmij pestki. Miąższ pokrój w kosteczkę, dodaj posiekaną bazylię i dopraw solą i pieprzem. Następnie warzywa skrop oliwą i dokładnie utrzyj lub zmiksuj na gładką pastę. Pasta nałóż na tost z chleba żytniego.

Kasza jęczmienna z zieloną soczewicą, pomidorami i oliwkami
4 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej (60g)
1/3 szklanki zielonej soczewicy
1 średni pomidor
½ ząbka czosnku
2 łyżki zielonych oliwek
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka listków świeżej bazylii
sól morska, pieprz czarny świeżo mielony

Kaszę jęczmienną i soczewicę ugotować. Pomidory pokroić w kostkę, dusić razem z rozgniecionym czosnkiem, pokrojonymi oliwkami, posiekaną bazylią, oliwą z oliwek i przyprawami, aż odparuje większość wody. Dodać kaszę i soczewicę, dokładnie wymieszać. Gotowe danie udekorować świeżą bazylią.

Koktajl selerowy z imbirem
2 łodygi selera naciowego
Kawałek imbiru (długości 2-3cm)
3-4 szklanki wody mineralnej niegazowanej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Pieprz czarny świeżo mielony

Warzywa umyć i osuszyć. Selera obrać, pokroić i przełożyć do blendera. Obrany i pokrojony w plastry imbir dorzucić do selera. Dodać wodę mineralną i całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy koktajl doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Sałatka z indykiem, rukolą i oliwkami
½ średniego fileta z indyka
5 oliwek zielonych
2 garście rukoli
1 średni pomidor
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, papryka słodka

Fileta z indyka umyj, oczyść z błon i pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć indyka. Następnie posól go, popieprz i oprósz papryką. Smaż na średnim ogniu z obu stron na złoto przez ok. 15min. Rukolę umyj i osusz. Oliwki i pomidora posiekaj w plasterki. Wszystkie składniki ułóż na talerzu dodaj ciepłe kawałki mięsa. Oliwę i ocet wymieszaj ze sobą, dodaj sól i pieprz. Polej sosem sałatkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation