Kuchnia

ciasta, ciasteczka, desery

Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm):

3 kubeczki po 150g jogurtu naturalnego (może być gęsty)
3 duże jajka
2 kubeczki cukru (250g) (w tym dwie łyżki cukru waniliowego)
1,5 kubeczka oleju rzepakowego
6 kubeczków mąki pszennej (480-500g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g truskawek
cukier puder do oprószenia

Nagrzej piekarnik do 200°C, formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą albo tylko wyłóż papierem do pieczenia.

Truskawki opłucz, otrząśnij dokładnie z wody i pozbaw szypułek.

W odpowiednio dużej misce wymieszaj jogurt z jajkami, olejem i cukrem. Do drugiego naczynia przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsyp suche składniki do mokrych i krótko mieszaj, aż się połączą.

Wylej masę do przygotowanej wcześniej formy i równomiernie poukładaj na niej truskawki.

Piecz przez 75 minut** lub do suchego patyczka.

Po ostygnięciu oprósz cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation