Kuchnia

Kulinaria

1 mały kalafior
1 cebula
1 pietruszka
100 g selera
2 ziemniaki
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1,25 l bulionu drobiowego
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
150 ml śmietany 22%
sól
świeżo mielony pieprz
3-4 łyżki posiekanego koperku

1. Warzywa obrać, opłukać. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki pokroić na kawałeczki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Kalafiora podzielić na różyczki.
2. W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dolać bulion. Dołożyć marchewkę, pietruszkę, seler i kalafior. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 15-20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W połowie czasu gotowania dodać ziemniaki.
3. Zupę wymieszać ze śmietaną. Przyprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Przelać na talerze, posypać koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation