Kuchnia

Kulinaria

Tarta z kalafiorem, papryką i czerwoną cebulą
Składniki na spód (forma o średnicy 24 cm):
- 1 i ½ szkl. mąki pszennej np. typ 500
- 2/3 kostki zimnego masła (ok. 140 gram)
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki przypraw np. czosnek granulowany lub zioła prowansalskie

Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę. Nożem kroić masło. Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Można również wszystkie składniki włożyć do malaksera i poczekać, aż on wyrobi ciasto za nas. :) Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem (albo wylepiać po kawałku, albo rozwałkować i przenieść na wałku). Nakłuć ciasto widelcem, wysypać grochem lub specjalnymi kulkami obciążającymi i wstawić na 10-15 minut do nagrzanego do 180C piekarnika.

Składniki na farsz:
- 1 zielony kalafior lub brokuł lub zwykły kalafior
- ½ czerwonej papryki
- 1 czerwona cebula
- 5 jajek
- 300 ml słodkiej śmietany np. kremówki
- sól, pieprz, słodka papryka

Kalafior krótko pogotować w słonej wodzie lub na parze (ma być twardawy). Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Na podpieczonym spodzie (jeśli używamy ciasta francuskiego to spodu nie trzeba wcześniej piec) poukładać kalafior, paprykę i cebulę. W innym naczyniu roztrzepać jajka ze śmietaną i przyprawami i tę mieszankę wylać na przygotowaną tartę. Piec w 180C ok. 30-40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation