Kuchnia

Kulinaria

Składniki
- mięso mielone z udźca indyka 60 dkg.
- jajko
- mała czerstwa bułeczka
- czosnek 2 ząbki
- domowa wegeta, majeranek,papryka mielona
Na sos
- koncentrat pomidorowy 70 g
- śmietana 18% 2 łyżki
- mąka 2 - 3 łyżeczki
- bazylia,czosnek mielony,papryka słodka mielona, ( ew. sól, pieprz )
Dodatkowo
- wywar mięsny domowy lub ew.kostka rosołowa

Wykonanie
Do mięsa dodaję jajko,namoczoną i odciśniętą bułeczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
Mieszam najpierw łyżką potem bardzo dokładnie ręką. Zmoczonymi dłońmi nabieram porcję i formuję kuleczki. W szerokim garnku gotuję ok. 2 litry wywaru ( lub wodę z dodatkiem kostki rosołowej) i powolutku na gotująca wodę wrzucam pulpety, zmniejszam ogień i gotuje około 30 minut.
W międzyczasie w małym garnuszku rozrabiam śmietanę z mąką i odrobina wody ( mieszam tak aby nie było grudek ) dodaję dwie łyżki gorącego wywaru, mieszam i całość wlewam do pulpetów. Kiedy sos delikatnie zgęstnieje dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam bazylią, czosnkiem mielonym i odrobina słodkiej papryki, delikatnie mieszam i gotuje na wolnym ogniu jeszcze ok. 3 minuty.
Pulpeciki w sosie podaję na gorąco posypane zieleniną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation