Kuchnia

Kulinaria

Klopsiki z mozzarellą
Składniki (na ok. 14 klopsików):
- 500 g mięsa mielonego
- 14 kulek mozzarellii mini
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ostra papryka
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka bazylii
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej lub płatków owsianych
- 400 ml przecieru pomidorowego

Do miski włożyć mielone mięso, dodać przyprawy, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą i całość dobrze wyrobić. Brać małą porcję mięsa, rozpłaszczyć na dłoni, na środku ułożyć kulkę mozzarellii i uformować klopsika. Gotowe klopsiki podsmażyć na gorącym tłuszczu z każdej strony, a następnie przełożyć do garnka z wrzącym bulionem lub osoloną wodą. Ilość płynu powinna być taka, aby zakryć wszystkie mięsne kulki. Pogotować około 15 minut. Wyjąć klopsiki. Odlać część płynu i wlać przecier pomidorowy. Doprawić sos przyprawami. Jeśli będzie za gęsty to dolać trochę odlanego wcześniej wywaru. Jeśli zbyt rzadki to można zagęścić go łyżką mąki pszennej bardzo dobrze rozrobionej w połowie szklanki wywaru. Na nowo klopsiki umieścić w sosie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation