Kuchnia

Kulinaria

Zupa z pieczonych warzyw z kurczakiem

(dla 2 osób)

100 g piersi kurczaka
500 g pomidorów
100 g ryżu
400 ml bulionu warzywnego
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
3 łyżki świeżej bazylii
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
sól, pieprz

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. C. Ryż ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Pomidory umyj i przekrój na pół, cebulę obierz i pokrój w piórka. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Dodaj obrane ząbki czosnku. Warzywa skrop oliwą, dodaj odrobinę posiekanej bazylii, sól oraz pieprz. Piecz 45 minut w rozgrzanym piekarniku. Po tym czasie warzywa przełóż do garnka, zmiksuj na gładki krem. Dodaj bulion i zagotuj. Wymieszaj słodką i ostrą paprykę. Pierś kurczaka pokrój w cienkie paseczki, obtocz je w papryce, wrzuć do gotującej się zupy i podgrzewaj jeszcze około 8 minut. Zupę jedz z ryżem i świeżą bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation