Kuchnia

Kulinaria

Zapiekanka z cukinią, szpinakiem, serem pleśniowym
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie indyk)
- dwie małe cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 150 g świeżych liści szpinaku
- 1 duża cebula
- 400 ml śmietany kremówki
- 200 g sera błękitnego Lazur lub gorgonzoli
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielona papryka, tymianek
Mięso podsmażyć na patelni doprawiając solą, pieprzem, mieloną papryką. Cukinię umyć i pokroić w plasterki ok. 4 mm (nie obierać). Na patelni, na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i drobno pokrojony czosnek. Do nich dołożyć umyte i pokrojone na mniejsze kawałki liście szpinaku. Chwilę podsmażać. Następnie wlać śmietanę i wkruszyć ser. Mieszać do momentu rozpuszczenia sera. Spróbować i doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Pogotować ok. 5 minut.
W naczyniach żaroodpornych (tę porcję rozkładam na dwa naczynia) układać kolejno: plastry cukinii posypane solą, pieprzem i tymiankiem, mięso, sos serowo-szpinakowy, plastry cukinii i sos serowo-szpinakowy. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation