Kuchnia

desery w pucharkach

Mus gruszkowy z kostką malinową


Bardzo delikatny mus gruszkowy z dodatkiem jogurtu naturalnego i wyrazista malina, zatopiona w galaretce. Całość wieńczy bita śmietana.



Składniki:

3 gruszki
1 szklanka malin
200 ml śmietany 30%
1 galaretka malinowa
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki jogurtu naturalnego



Sposób wykonania:

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Dobrze wymieszać i wlać do płaskiego naczynia. Wsypać maliny. Całość odstawić do lodówki by stężała.

Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zmiksować blenderem. Dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Wlać do musu i dobrze wymieszać (aby nie powstały grudki, można najpierw część musu dodać do rozpuszczonej żelatyny, wymieszać, a następnie połączyć z pozostałym musem ).

Mus przelać do szklanych naczyń.

Z galaretki powycinać kostki z malinami (nożem ponacinać kratkę na galaretce, tak by wyjmować gotowe kostki).

Poukładać na musie.

Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i ozdobić deser. Wstawić na godzinę do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation