Kuchnia

desery w pucharkach

Tiramisu z Malinami

Składniki na deser tiramisu z malinami (2 porcje):

kilka podłużnych biszkoptów tzw. ladyfingers
ok 1/2 szkl likier Amaretto
250g serka Mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
maliny


Biszkopty (połam jeśli to konieczne) zanurz na kilka sekund w likierze. Jedną warstwę biszkoptów ułóż na dnie naczynia, w którym podasz tiramisu. Przykryj je warstwą sera wymieszanego z cukrem. Teraz ułóż drugą warstwę nasączonych Amaretto biszkoptów i znowu przykryj je warstwą serka. Całość obsyp kakao, udekoruj malinami i już.

Sugestie: Jeśli chcesz, aby serek był jeszcze bardziej puszysty możesz go ubić mikserem lub połączyć z ubitą kremówką. Deser możesz podać od razu po przyrządzeniu, ale polecam go przez kilka godzin schłodzić, ponieważ wtedy smakuje najlepiej. Możesz również ułożyć jeszcze jedną warstwę malin gdzieś w środku np. na biszkoptach.

Wersja light: Zrezygnuj z dodatku cukru pudru lub użyj zblendowanego cukru trzcinowego.
Pytanie: Czy do tiramisu mogę użyć tylko świeżych malin?
Odpowiedź: Niekoniecznie. Polecam też mrożone. Maliny z syropów i innych dodatków, przez które są bardzo miękkie i straciły swój kształt polecam zmiażdżyć widelcem i taką pulpę ułożyć na tiramisu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation