Kuchnia

desery w pucharkach

Trifle Truskawkowe

Składniki:
1 galaretka truskawkowa
0,5 l wrzącej wody
ok. 1 szkl. truskawek (świeże, mrożone lub z kompotu)
6 okrągłych biszkoptów (ciastek biszkoptowych)
1 budyń waniliowy bez cukru (na 0,5 l mleka; do gotowania-nie instant)
kilka kropel aromatu waniliowego
600 ml mleka
3 łyżki cukru
200-300 ml śmietany 36% (w ostateczności 30%)
1 łyżka cukru pudru



Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie.
Ostudzić.
Przelać po równo do szklanek (to będzie ok. 150 ml na 1. szklankę).
Dodać kilka truskawek do każdej szklanki z galaretką (u mnie było to 5 małych).
Odstawić do lekkiego stężenia.
Gdy galaretka lekko stężeje na każdą z nich należy położyć po jednym biszkopcie.
Odstawić do całkowitego stężenia (w trybie ekspresowym wstawiam galaretki do zamrażalnika na jakiejś desce, dzięki czemu galaretka nie ma bezpośredniej styczności z lodem i nie zamarza od razu, lecz całkowicie zastyga).
Budyń możemy przygotować natychmiast po wyłożeniu biszkoptów na galaretkę.
Odmierzamy mleko.
Z danej ilości odlewamy ok. 1 szkl. mleka.
Pozostałe mleko stawiamy na płomieniu i zagotowujemy.
Do pozostałej ilości mleka dodać budyń, aromat waniliowy i cukier.
Dokładnie wymieszać.
Wlać do gotującego się mleka.
Mieszać do momentu, kiedy przestanie gęstnieć.
Odstawić do ostudzenia, od czasu do czasu mieszając, aby nie powstał kożuch.
Gdy z budyniu przestanie uchodzić para, przykryć go folią śniadaniową i odstawić w zimne miejsce do całkowitego ostygnięcia.
Zimny budyń wymieszać przez chwilę energicznie łyżką, aby konsystencja się ujednoliciła i wygładziła.
Nakładać po łyżce do każdej szklanki z galaretką.
Czynność powtórzyć, aby budyń był rozłożony równo.
Ubić bitą śmietanę z cukrem pudrem.
Nakładać na budyń.
Na wierzch można położyć truskawki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation