Kuchnia

CIASTA I CIASTECZKA

Zdjęcia dla przepisu: Torcik ze śmietaną przepis dodany przez robbo - Przepisy kulinarne - Internetowa książka kucharska

Torcik ze śmietaną
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 45 min.
Czas pieczenia: 75 min.
Składniki
biszkopt
jajka 12 szt
mąka 12 łyżek
mąka ziemniaczana 6 łyżek
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cukier 12 łyżek
kakao
masa
śmietana 600 ml
cukier waniliowy 1 op
cukier 3/4 szklanki
kwasek cytrynowy 1 łyżeczka
śmietana kremówka 100 ml
migdały 1/2 szklanki
czekolada 1/2 tabliczki
Sposób przyrządzenia
Z podanych składników na ciasto pieczemy 3 biszkopty, jeden z kakao.
Białka jajek (4 szt.) oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem (4 łyżki)
dodajemy przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną (4 + 2 łyżki) z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka),
delikatnie mieszamy, dodajemy białka, mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem, wylewamy ciasto,
pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Biszkopty możemy delikatnie nasączyć herbatą.
Kolejne 2 biszkopty pieczemy tak samo, dodajemy do ostatniego kakao.
Śmietanę i kremówkę łączymy, ubijamy mikserem, dodajemy cukier, cukier waniliowy i kwasek cytrynowy,
miksujemy.15.8.2014 Torcikze śmietaną - Drukuj przepis - Przepisykulinarne - Internetowa książka kucharska
http://www.mojeprzepisy.pl/Drukuj_przepis/20179634263413/ 2/2
Jasny biszkopt układamy w tortownicy, smarujemy masą, układamy ciemny biszkopt, przekładamy masą i
układamy kolejny placek. Górę smarujemy pozostałą masą, posypujemy płatkami migdałów istartą
czekoladę, odstawiamy w chłodne miejsce.
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation