Kuchnia

SŁOIKI

Grzyby marynowane w occie |

Składniki:
ok. 1,5 kg grzybów (podgrzybki, borowiki, koźlaki, maślaki, kurki lub pieczarki)
ok. 2,5 szklanki wody (tylko aby zakryła kapelusze)
1 łyżka soli
Składniki na zalewę octową:
3 szklanki wody
1 szklanka octu (10%)
1 płaska łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
1 marchewka
szczypta cynamonu (albo i dwie)
pieprz ziarnisty, ziele angielskie, gorczyca

Wykonanie zalewy:
Grzyby, oczyszczamy, płuczemy.
Wkładamy do wysokiego garnka zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu.

W drugim garnku przygotowujemy zalewę.
Wlewamy wodę, ocet, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, cukier, sól, wsypujemy przyprawy. Gotujemy ok. 5 minut.

Obgotowane grzyby przecedzamy, wkładamy do wcześniej wyparzonych słoiczków, zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zamykamy.
Słoiki obracamy do góry denkami, nakrywamy ręcznikiem kuchennymi i pozostawiamy do całkowitego przestudzenia.
Grzybki po 3 dniach są gotowe do zajadania :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation