Kuchnia

SŁOIKI

Przepisy – Smak Doskonały Przepisy Kuchnia » KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY

Składniki: ¼ kg płatków róży (wybieramy mocno pachnące odmiany lub dziką różę) 1 kg cukru 1/2 l wody sok wyciśnięty z 1 cytryny Wykonanie: Płatki przebieramy, pozbawiamy białych końcówek. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny (wykorzystujemy tylko trochę soku) i rozcieramy, aż puszczą własny sok. Płatki przekładamy do szklanego słoika i odstawiamy je do następnego dnia. Po tym czasie, z cukru i wody zagotowujemy syrop, do którego wrzucamy nasze płatki i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż syrop zgęstnieje, a płatki staną się przeźroczyste. Pod koniec wlewamy pozostały sok cytrynowy. Mieszamy. Wrzącą konfiturę przekładamy do wygotowanych i wydezynfekowanych słoiczków. Szczelnie je zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Pozostawiamy w tej pozycji do całkowitego wystygnięcia. - See more at: http://smakdoskonaly.pl/konfitura-z-platkow-rozy/#sthash.DGMZlRqG.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation