Kuchnia

SŁOIKI

Dżem dyniowo-pomarańczowy

Składniki na 2 nieduże słoiczki:

1 kg dyni, obranej, pokrojonej w niedużą kostkę
300 g cukru
2 pomarańcze
1 cytryna
pół łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej

pokrojoną w kostkę dynię wrzucić do większego garnuszka, zasypać cukrem. pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny, aż dynia wypuści sporą ilość soku.

pomarańcze i cytrynę obrać, pokroić dość drobno, dodać do dyni razem z przyprawami. zagotować i gotować bez pokrywki aż większość płynu odparuje a dynia przybierze postać papki (jeśli kawałki dyni będą zbyt duże, warto je zmiksować blenderem).

słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºc). przelać konfiturę, dobrze zakręcić. odstawić.

/słoiki można zagotować/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation