Kuchnia

SŁOIKI

Dżem czekowiśniowy |

Składniki na 2 słoiki 300 ml:
1 kg wiśni świeżych lub mrożonych
1 szklanka brązowego cukru
50 g czekolady deserowej (pół tabliczki)
2 łyżki kakao
4 łyżki wody mineralnej

Wykonanie:
Wydrylowane wiśnie wkładamy do rondla z grubym dnem, zasypujemy cukrem.
Gotujemy ok. 3 godz. na małym ogniu co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką do momentu aż nadmiar soku odparuje.

Kakao wsypujemy do wody, mieszamy aby nie było grudek i wlewamy do gotujących się wiśni.
Smażymy kolejną godzinę aż konsystencja będzie gęsta a dżem lśniący o barwie głęboko czekoladowej.
Pamiętamy o częstym mieszaniu aby się nam nie przypalił.
Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy.

Smakujemy :) i od razu wiem że musimy zrobić to ponownie.

Gorący dżem przekładamy do czystych i suchych słoików, zakręcamy, odstawiamy do góry dnem.
Nakrywamy grubym ręcznikiem lub kocem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation