Kuchnia

SŁOIKI

Powidła morelowe

Składniki :

4-4,5 kg dojrzałych moreli
ok. 3 szklanki cukru (ok.660 g) - w zależności od dojrzałości owoców
sok z połowy cytryny
1 laska cynamonu (opcjonalnie)


Morele* umyć, przepołowić, usunąć pestki. Włożyć do szerokiego, niskiego garnka o grubym dnie. Jeżeli są mało soczyste, wlać pół szklanki wody (moje puściły dużo soku, więc nie było potrzeby dodawania wody). Dodać sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozgotują, od czasu do czasu mieszając.

Rozgotowane owoce zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko. Dodać cukier, wymieszać. Wrzucić laskę cynamonu. Gotować na małym ogniu (co jakiś czas mieszając), aż masa odparuje i zgęstnieje.

Wyjąć cynamon. Gotowe powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić. Pasteryzować przez ok.15-20 minut.



* morele można przed obróbką obrać ze skórki.

**gotowanie powideł można sobie rozłożyć na kilka dni, codziennie podgrzewając masę owocową
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation