Kuchnia

SŁOIKI

Domowy koncentrat pomidorowy - przyslijprzepis.pl

Składniki Zioła użyte w przepisie
4 kg dojrzałych mięsistych pomidorów
2 łyżki soli
1 łyżka cukru
szczypta kwasku cytrynowego (nie jest konieczny, ale dzięki temu koncentrat zachowa kolor)
Sposób przygotowania
Pomidory dokładnie umyć, sparzyc i obrać ze skórki. Wyciąć twarde części. Pokroić na ćwiartki

Włożyć pomidory do garnka. Dodać odrobinę wody, sól, kwasek cytrynowy i cukier. Ustawić średni ogień.

Gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż pomidory zaczną się rozpadać.

Zmiksować pomidory na mus. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia aż powstanie gęsta masa (kilka godzin). Co jakiś czas zamieszać.

Przełożyć pomidory do słoiczków. Pasteryzować około 15 minut.
--------------------------------------------
Składniki
5 kg dojrzałych pomidorów
4-5 łyżek oleju
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
1.
Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Do dużego garnka wlewamy na dno olej i wrzucamy pomidory. Na wolnym ogniu dusimy pomidory, aż się rozgotują mieszając,aby nam się nie przypaliły. Rozgotowane pomidory przecieramy przez drobne sito. Przecier pomidorowy przelewamy do garnka z dodatkiem przypraw gotujemy do momentu, aż nasz koncentrat będzie miał oczekiwaną przez nas gęstość. Gotowy gorący koncentrat przelewamy do słoików i dokładnie zakręcamy. Stawiamy na zakrętkach do wystudzenia. Przechowujemy w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation