Kuchnia

SŁOIKI

Ogórki kiszone | Zdrowa-Kuchnia

Składniki Zioła użyte w przepisie
małe świeże ogórki
czosnek
kwiaty kopru
świeży korzeń chrzanu
Zalewa:
1 l wody
2 łyżki soli
Sposób przygotowania
Słoiki umyć i wyparzyć wrzątkiem.

Ogórki wyszorować usunąć szypułki.

Na dno każdego słoika włożyć 2 ząbki czosnku, 1 kwiat kopru i kawałeczek chrzanu. Ogórki poupychać bardzo ciasno w słoikach, najlepiej w pozycji pionowej.

Przygotować zalewę. Na litrowy słoik potrzebne jest około 1,5 szklanki zalewy.
Zagotować odpowiednią ilość wody. Na każdy litr wody wsypać 2 łyżki soli.

Zalać ogórki gorącą wodą, tak żeby były całkowicie przykryte. Zakręcić.

Odstawić i poczekać aż ogórki ukisną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation