Kuchnia

CIASTA I CIASTECZKA

INNY MAKOWIEC

1 kostka Kasi
Na ciasto:
1/5 kostki Kasi
6 jajek
pół szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
Na krem makowy:
jedna szklanka śmietany 36%
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
szklankę namoczonego i trzykrotnie zmielonego maku
1 łyżka miodu
pół łyżeczki aromatu arakowego
2 łyżki żelatyny
Syrop migdałowy przygotujemy z:
5 łyżek cukru
3 łyżek amaretto
pół szklanki wody
Na lukier:
2 czubate łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki śmietanki lub mleka

Wodę zagotować, z cukru odparować, ochłodzić i pod koniec dodać amaretto. Jajka ubić z cukrem na sztywną masę, dodać partiami mąkę a na rozgnieć rozpuszczoną chłodną Kasię. Wyłożyć na blachę z pergaminem i piec w 200 stopniach na złoty kolor. Na gorąco ściągnąć pergamin i zwinąć w ściereczkę w kształt rolady. Żółtka ubić z cukrem, połączyć z makiem, miodem i aromatem, na koniec dodać ubitą śmietanę. Następnie połączyć a na koniec dodać żelatynę. Ciasto nasączyć syropem, rozłożyć krem i zwinąć w formę rolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation