Kuchnia

Glutenowo

Pasztet warzywny

Składniki:

500 g selera korzeniowego
200 g marchwi
180 g cebuli
300 g pieczarek
puszka białej fasoli
2 łyżki oleju
200 g masła
1 szklanka wywaru warzywnego
5 jajek
1 szklanka bułki tartej
1 łyżka sosu sojowego
sól
pieprz
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki curry
pieprz ziołowy




Cebulę obieram i drobno siekam. Marchew i seler obieram, ścieram na tarce na dużych oczkach i przekładam do rondla razem z cebulą. Wlewam szklankę gorącego wywaru warzywnego i dodaję 200 g masła. Przykrywam garnek i duszę całość na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Na patelni rozgrzewam olej, smażę na nim oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki aż do odparowania płynu. Fasolę z puszki odsączam i miksuję za pomocą blendera na jednolitą masę.
W misce mieszam razem ostudzone i uduszone warzywa, pieczarki, zmiksowaną fasolę. Wsypuję bułkę tartą i wbijam jajka. Całość doprawiam do smaku przyprawami i sosem sojowym. Po dokładnym wymieszaniu składników przekładam masę do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i piekę 1 godzinę 15 minut.
Po upieczeniu wyjmuję formę w pieca, a po dokładnym wystudzeniu wyjmuję pasztet z formy i kroję na plastry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation