Kuchnia

Glutenowo

Pasztet z cukinii
Składniki:
3 szklanki cukinii startej na dużych oczkach
3 jajka (osobno żółtka i białka)
2 duże starte cebule
1,5 szklanki bułki tartej
200 g startego żółtego sera
sól i pieprz

Przygotowanie:
Cukinię wymieszać z żółtkami, a następnie dodać cebule, bułkę tartą, ser żółty, sól i pieprz i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać. Przełożyć do keksówki o długości 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. To ułatwi późniejsze wyjęcie gotowego pasztetu. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 C przez około 45 minut. Upieczony pasztet najlepiej wyjmować z formy, kiedy jest zupełnie przestudzony. Dzięki temu lepiej zachowa swój kształt. Podawać sam lub z dodatkami wedle uznania. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation