Kuchnia

Glutenowo

Love co zdrowe: Wytrawne naleśniki

Składniki:
70 g mąki żytniej
270 g pieczarek
150 g kiszonej kapusty
200 ml mleka
20 g orzechów
1 łyżka oleju rzepakowego
1 całe jajko
1 białko
kminek
sól

Wykonanie:
Do miski z mąką wbijamy jajko, ciasto roztrzepujemy trzepaczką, stopniowo dolewając mleko. Kiedy konsystencja ciasta naleśnikowego będzie już gotowa dodajemy szczyptę soli. Ponownie mieszamy, dodajemy kminek. Masę mieszamy raz jeszcze (do uzyskania gładkiej konsystencji).
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki z obu stron. Gotowe naleśniki przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki, siekamy kapustę i dokładamy ją do pieczarek. Smażymy parę minut. W tym czasie orzechy rozbijamy np tłuczkiem do mięsa. Natkę pietruszki kroimy, dodajemy do kapusty i pieczarek. Zdejmujemy z ognia. Na usmażone naleśniki wykładamy przygotowany farsz, zwijamy lub składamy w trójkąt. Wierzch naleśników smarujemy białkiem i posypujemy orzechami. Tak przygotowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika na 10-15 min. (180 stopni).

Wartość energetyczna (jeden naleśnik):
Kalorie: 107. 07
Białko: 4.2 g
Węglowodany: 15.06 g
Tłuszcze: 3.33 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation