Kuchnia

Glutenowo

Lekkie ryżowe pierogi leniwe.

SKŁADNIKI (na 2 porcje)
200 g chudego twarogu (najlepiej mielonego)
1 jajko
25 g mąki ryżowej
do podania: jogurt naturalny


Twaróg zmiel. W misce umieść ser, jajko i mąkę ryżową. Wymieszaj dokładnie - najlepiej przy pomocy blendera lub melaksera by uzyskać jednolitą masę.
W dużym garnku zagotuj wodę i lekko posól. Przy pomocy łyżki (ja używałam 2 łyżek małej i dużej by pierogi były bardziej kształtne) wrzucaj pierogi na gotującą się wodę. Gdy pierożki wypłyną na powierzchnie gotuj je jeszcze 1 minutę i za pomocą łyżki cedzakowej delikatnie wyjmij na talerz.
Podawaj z jogurtem.

Dla użytkowników speedcooka: zmiksuj ser (obroty 8, 20 sekund), dodaj jajko i mąkę ryżową. Wymieszaj - obroty 4, 30 sekund.
Dalej postępuj jak powyżej.

Smacznego :)


1 porcja zawiera średnio:
energia: 176 kcal
białko: 24 g
węglowodany: 13 g
błonnik: 0,5 g
tłuszcze: 0,9 g
cholesterol: 81 mg
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation