Kuchnia

Glutenowo

Zdrowa kuchnia Sowy: Dietetyczne ciasto (3 wersje)

Składniki na foremkę 22x12:

* po 1/3 szklanki z każdego rodzaju mąki: ryżowej, kukurydzianej i jaglanej (zmieliłam słodką kaszę jaglaną, jest bardziej kleista)
* 1 wielkie jajko z 2 żółtkami
* 4 łyżki oleju ryżowego (taki miałam)
* 2 łyżki ksylitolu
* 2 średnie jabłka starte na grubych oczkach
* kulka kokosu pozostała po zrobieniu mleka
* garść rodzynek, kilka dużych pokrojonych daktyli, garść pokrojonych orzechów włoskich
* 3 łyżeczki karobu
* 1/5 łyżeczki imbiru
* szczypta soli
* miała być jeszcze soda, ale zapomniałam



Ciasto przygotowałam wg Pięciu Przemian, czyli po kolei dodawałam i mieszałam po każdej przemianie: mąkę kukurydzianą i jaglaną, olej, jajko, ksylitol, kokos, karob (sł), mąkę ryżową, imbir (o), szczyptę soli (sn), jabłka (k), orzechy (g), rodzynki/morele i daktyle (sł)
Ciasto nie wyszło lejące, więc nakładałam je łyżką do foremki, jak zwykle ciekawa co też z niego wyrośnie...
Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiłam na 190* C i piekłam ok. 35 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation