Kuchnia

Drob

Kurczak po holendersku

Składniki

3 cebule
3 marchewki
1 biała część por
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
1 kurczak
sól
pieprz
1 łyżka cukru
2 płaskie łyżki mąki
2 liście laurowe
2 goździki
tymianek
1/2 l jasnego piwa
2 łyżki śmietany
2 łyżki natki pietruszki

Sposób przygotowania

Cebule, marchewki i por obieramy i kroimy na plasterki. Obrany czosnek lekko rozgniatamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej z masłem. Kurczaka dzielimy na osiem części, solimy, pieprzymy i obsmażamy ze wszystkich stron. Wyjmujemy. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę i czosnek, a po kilku minutach dodajemy marchewkę i por. Warzywa posypujemy cukrem i mąką, mieszamy. Po chwili wkładamy kurczaka, dodajemy liście laurowe, goździki i szczyptę tymianku. Zalewamy piwem i śmietaną. Dusimy pod przykryciem ok. 40 min. Posypujemy natką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation