Kuchnia

Drob

Kurczak curry z kokosem

Składniki:
500 g filetu z indyka
1 średnia cebula
20 dag pieczarek
2 płaskie łyżki mąki
1 płaska łyżka curry
1,5 szklanki słodkiej śmietany
1,5 szklanki bulionu drobiowego
3 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka kurkumy
10 dag groszku zielonego
6 gałązek kolendry
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Filet myjemy,osuszamy i kroimy w kostkę.Oprószamy solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.Mieszamy i odstawiamy na 30 minut.Cebulę obieramy,kroimy w drobną kostkę.Pieczarki kroimy na ćwiartki.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy mięso.Smażymy do momentu,aż mięso zacznie się ładnie rumienić.Podczas smażenia dodajemy kurkumę.Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pieczarki.Po 3 minutach do pieczarek dodajemy cebulkę.Mieszając smażymy około 5 minut.Na końcu oprószmy wszystko mąką.Pieczarki zalewamy bulionem i śmietanką.Dokładnie mieszamy.Dodajemy groszek i wiórki kokosowe.Jeśli używamy groszku konserwowego z puszki dodajemy go na samym końcu.Doprawiamy solą,pieprzem i dusimy około 4 minut.Do potrawki dokładamy mięso,mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.Podajemy ze świeżo i grubo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.Najlepiej do tego pasuje ryż biały lub brązowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation