Kuchnia

Drob

Kurczak w panierce jak z KFC

Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
sól
pieprz
3 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
5 ząbków czosnku
1,5 szklanki mąki pszennej
200 ml mleka
2 jajka
mąka do panierowania
olej
pojemnik

Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić z błon, pokroić w większą kostkę. Pokrojone mięso przełożyć do miseczki, dodać sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką i ostrą paprykę, wszystko razem wymieszać, wstawić do lodówki na około godzinę. W osobnej miseczce zrobić ciasto naleśnikowe. Mąkę przesiać przez sitko, dodać chłodne mleko, szczyptę soli i jaja, wymieszać na gładką masę. Następnie mięso wyłożyć z lodówki i przełożyć do miseczki z ciastem naleśnikowym, dokładnie wymieszać tak aby każdy kawałek mięsa obtoczony był w cieście. Miseczkę z ciastem i mięsem mięsem przykryć folią i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed smażeniem mięsa wyciągnąć je z lodówki i przygotować zamykany pojemnik. Do pojemnika wsypać mąkę.
Kawałki mięsa umieścić w pojemniku, zamknąć go i potrząsać nim tak aby mięso się w niej obtoczyło. W między czasie rozgrzać olej i smażyć mięso stopniowo na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation