Kuchnia

Drob

Kurczak dobrze upieczony

Potrzebne będą:

2 pęczki młodej marchewki
1 główka czosnku
1 cytryna
1 łyżeczka ziaren cuminu
1 łyżeczka płynnego miodu
85 g masła
1 pęczek natki pietruszki
1 kurczak ( około 2 kg )
1 liść laurowy
pieprz i sól, ewentualnie papryka ostra, lub inne przyprawy do kurczaka
Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.
Obierz marchewki i czosnek. Dwa ząbki posiekaj drobniutko.
Marchewki ułóż na blasze. Posyp je posiekanym czosnkiem i cuminem, a następnie polej paroma kroplami cytryny i miodem. Dodaj połowę masła. Przypraw pieprzem i solą, wymieszaj.
Opłukaj natkę, oddziel listki od gałązek.
Umyj kurczaka i przypraw go od środka.
Również do środka włóż gałązki natki, pozostałe ząbki czosnku, liść laurowy oraz połowę cytryny.
Ułóż kurczaka na marchewkach i posmaruj resztą masła. Możesz go posypać papryką, lub innymi przyprawami.
Wstaw do piekarnika na około 50 minut.
Kiedy kurczak będzie gotowy – wyjmij go na talerz, przykryj folią, aby nie wystygł.
Marchewki posyp posiekaną natką i wstaw ponownie do piekarnika, aż będą miękkie i ładnie skarmelizowane ( kilka, kilkanaście minut ).
Podawaj na gorąco z ziemniakami, frytkami, couscous, lub czym chcesz, smacznego!
Innym razem, jako przystawkę, polecam upiec / udusić w piekarniku same marchewki ( jak w punkcie 3 i 10 ). Sami przekonacie się jak wspaniale smakują.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation