Kuchnia

Drob

CASSEROLE Z KURCZAKIEM, POMIDORAMI I CIECIERZYCĄ

SKŁADNIKI

6 - 8 PORCJI:
8 udek kurczaka, każde po około 130 g - 200 g
250 ml przecieru pomidorowego
125 ml czerwonego wina
125 ml (domowego) bulionu drobiowego
4 fileciki anchois + 1 łyżka zalewy
1puszka ciecierzycy
3 ząbki czosnku, w łupinkach
3 liście laurowe
4 gałązki pomidorków koktajlowych
MARYNATA:
1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
2 łyżeczki suszonego oregano
skórka starta z 1 cytryny
3 ząbki czosnku, obrane i starte na tarce o małych oczkach
2 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wymieszać składniki marynaty i wysmarować nią kurczaka. Dobrze rozgrzać dużą patelnię lub garnek do zapiekania. Obsmażyć udka po około 3 minuty z każdej strony, najpierw skórką do dołu, później przewrócić na drugą stronę.
Do garnka z obsmażonym mięsem dodać sos pomidorowy, czerwone wino, bulion i posiekane anchois wraz z zalewą. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 2 - 3 minuty.
Dodać odsączoną ciecierzycę, czosnek w łupinkach i liście laurowe. Delikatnie wymieszać, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dalej zapiekać przez 15 minut. Dodać pomidorki koktajlowe na gałązkach i piec jeszcze 15 minut.
Podawać np. z PIECZONYMI FRYTKAMI, można je piec razem z daniem (pod koniec), jeśli będzie miejsce w piekarniku, lub upiec po wyjęciu casserole z piekarnika, (garnek z potrawą dość długo trzyma ciepło).
WSKAZÓWKI

Jeśli jest taka potrzeba danie można zagęścić mąką ziemniaczaną. W tym celu po upieczeniu należy wyjąć mięso z garnka a do sosu dodać 2 łyżeczki mąki wymieszanej z 2 łyżkami zimnej wody, wszystko wymieszać i zagotować. Ponownie włożyć kurczaka do garnka i podawać.

Danie można przygotować wcześniej i podgrzać w piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation