Kuchnia

Drob

CASSEROLE Z CYTRYNOWYM KURCZAKIEM, ZIEMNIAKAMI I CZARNĄ FASOLĄ


SKŁADNIKI

4 PORCJE:
4 udka kurczaka, każde po 150 g - 200 g
1 łyżka oliwy
4 średnie ziemniaki
2 małe cebule
1 puszka czarnej fasoli (można zastąpić czerwoną)
1 filiżanka bulionu drobiowego
1/2 małej cytryny pokrojonej na 2 - 3 cm kawałki
MARYNATA:
1,5 łyżki oliwy
sok z połówki małej cytryny
1 łyżeczka suszonego estragonu
1/2 łyżeczki płatków chilli (można pominąć w wersji dla dzieci)
1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE

Składniki marynaty połączyć i wysmarować kurczaka, odstawić na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. W żaroodpornym garnku z pokrywą rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać obrane i pokrojone na plastry ziemniaki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażyć na dużym ogniu ciągle mieszając przez około 3 minuty.
Warzywa wyjąć z garnka, a włożyć kurczaka razem z całą marynatą. Obsmażyć z każdej strony po około 3 minuty. Dodać odsączoną fasolę i smażyć jeszcze przez minutę.
Włożyć ziemniaki z cebulą, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem przez 1 godzinę, następnie zdjąć pokrywkę, włożyć kawałki cytryny obtoczone w cukrze i piec bez przykrycia przez 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation