Kuchnia

Drob

Białe chili

Składniki

500 g piersi z kurczaka
1/2 słoiczka zielonego pesto
2 puszki białej fasoli
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 zielona papryka
2 strączki chilli (najlepsze byłoby w kolorze zielonym, ale może być czerwone)
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki kuminu w ziarnach
1/2 łyżeczki chilli w proszku lub pieprz cayenne
1/2 litra bulionu z kurczaka
3 łyżki oleju

do podania: natka kolendry lub pietruszki

Przepis

Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Piersi kurczaka umyj, wysusz i wrzuć do naczynia żaroodpornego (dobrze, gdyby miało pokrywkę). Piersi natrzyj pesto, naczynie przykryj i wstaw na 30 minut do nagrzanego piekarnika. Ja nie miałam pokrywki, więc przykryłam folią aluminiową.
Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Paprykę pokrój w kostkę, chilli pokrój w plasterki.
W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju, wrzuć cebulę, czosnek i kumin. Mieszając podsmaż aż cebula zrobi się szklista. Dorzuć paprykę i chilli podsmażaj na średnim ogniu około 5 minut, często mieszając. Odstaw do przestudzenia. Nie myj garnka!
Odcedź jedną puszkę fasoli i pół puszki kukurydzy.
Przygotuj blender.
Do wysokiego naczynia wrzuć fasolę, kukurydzę i podsmażone warzywa. Zblenduj wszystko na pastę.
Upieczonego kurczaka widelcami porwij na kawałki (wzdłuż włókien). Kurczaka wraz z sosem z naczynia, w którym się piekł, przełóż do garnka, w którym wcześniej podsmażały się warzywa, dołóż zmiksowaną pastę fasolowo-kukurydzianą, wlej bulion. Dopraw chilli lub pieprzem cayenne, ewentualnie dodaj sól (moim zdaniem nie było potrzeba).
Całość zagotuj, przykryj i duś na minimalnym gazie ok. 20 minut.
Odcedź drugą puszkę fasoli i resztę kukurydzy. Dołóż do chili, delikatnie zamieszaj, przykryj i gotuj kolejne 10 minut.
Podawaj gorące w miseczkach, posypane natką kolendry lub pietruszki, z białym pieczywem albo i bez (bo jest to dosyć syte danie).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation